Ksawek gotuje: makaron z ryżem

Jak się długo siedzi z przeziębionym dzieckiem w domu, w końcu pewnego dnia kończą się pomysły na to, co by tu jeszcze ugotować. Najgorsze, co może w tej sytuacji zrobić kochający ale trochę zagubiony ojciec, to zapytać dziecko na co ma ochotę. No i ja właśnie zapytałem. Pomysł się z tego zrodził dość dziwny, ale nie ma tego złego, bo coś tak uroczego mogłoby wymyślić tylko dziecko. Po tym krótkim wstępie, oto pierwszy przepis z cyklu „Ksawery gotuje”:

Makaron z ryżem

a właściwie makaron z ryzem przez z, cytując dosłownie pomysłodawcę. To oryginalna potrawa, ale nie uprzedzajcie się; skład i tak jest bardziej wyrafinowany niż wiele studenckich posiłków. No i mamy tu dużo składników odżywczych. W tym wypadku są to węglowodany, węglowodany i jeszcze trochę węglowodanów.

Potrzebne składniki:

  • Makaron
  • Ryż

Przygotowanie

  • Ugotuj makaron al-dente albo jakoś inaczej ale ugotuj
  • Ugotuj ryż, jak wyżej

Podaż

Podawaj na talerzu, (uwaga, bardzo ważne) koniecznie nie zmieszane! Ważne, w każdym razie dla Ksawka, który na konieczność nie-zmieszania mocno mnie uczulał.

gotuj z ksawerym

Uprzedzając pytania – tak, wszystko zostało zjedzone.

W następnym odcinku: „rosiół siuchy”

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *